fbpx

Η μεγαλύτερη εκδήλωση δικτύωσης φορέων της Γαλλικής και Ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας στην Τουλούζη

 Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2015: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις αρχές Οκτωβρίου στην Τουλούζη, κύρια έδρα της Γαλλικής διαστημικής βιομηχανίας και του 50% της Ευρωπαϊκής δραστηριότητας στο Διάστημα, η πολυπληθέστερη και πιο αποτελεσματική μέχρι τώρα εκδήλωση δικτύωσης Γαλλικών και Ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων που αναπτύσσουν Διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές.

Η Ελληνική αποστολή που μετέβη στην Τουλούζη ήταν εντυπωσιακή και έφθασε σε πλήθος τα 50 άτομα από τα εξής μέλη του si-Cluster: Adamant Composites, Emtech, ESS, Feac, Hellas Sat, Heron, IST, Inasco, IDE, Planetek, Prisma, Space Hellas, Teletel, Terra Spatium, ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, i-BEC καθώς και οι: Daedalos, Elfon, IDE, ISD, SofCom, Space-Asics. Από Γαλλικής πλευράς μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Airbus Defence and Space, Airbus Safran Launchers, ACRI, Air Liquide, Atos, AT2D, ATMEL, CLS, Noveltis, Sodern, Telespazio, Thales Alenia Space και Trad.

Οι επιχειρήσεις και ερευνητικοί φορείς από τις δύο χώρες παρουσίασαν τις δραστηριότητες, τα ενδιαφέροντα, τις προθέσεις και τις δυνατότητες συνεργασίας τους και ήλθαν σε άμεση επαφή μεταξύ τους μέσω της πραγματοποίησης 130 διμερών συναντήσεων προκειμένου να ενισχυθούν οι υπάρχουσες διμερείς συνεργασίες και να τεθούν βάσεις για το σχηματισμό κοινοπραξιών για την υλοποίηση νέων διαστημικών αποστολών και έργων.

Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του Διαστήματος, συνεργασία η οποία ήδη έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά και νέων ευκαιριών συνεργασίας που έχουν δημιουργηθεί, όπως η αποστολή JUICE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ/ESA) στο Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, και το νέο Πρόγραμμα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Διάστημα (Horizon 2020) για τα έτη 2016-2017.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (Centre National d’Etudes Spatiales/CNES), και η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), οι δημόσιοι φορείς χάραξης Διαστημικής πολιτικής των δυο χωρών, το Aerospace Valley Cluster, o πιο σημαντικός συνεργατικός σχηματισμός (cluster) αεροδιαστημικής της Ευρώπης, με 807 μέλη, το ταχέως αναπτυσσόμενο ελληνικό si-Cluster, με 50 μέλη υπό το συντονισμό του Corallia και της ΕΒΙΔΙΤΕ, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Περιφέρειας Midi-Pyrénées και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, συντονιστής του Enterprise Europe Network Hellas και Εθνικό Σημείο Επαφής για το Διάστημα στο Horizon 2020 στην Ελλάδα.

Σημαντική ήταν η παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανέλυσαν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τον τομέα του Διαστήματος στο Πρόγραμμα Horizon 2020, και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που παρουσίασαν νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που ασχολούνται με το Διάστημα, πολιτική ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες είχαν επί πλέον την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του CNES στην Τουλούζη, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής τεχνολογίας, και της εταιρείας CLS που φιλοξένησε τις διμερείς συναντήσεις. Οι επί κεφαλής του CNES, κ. Jean-Yves Le Gall, και της ΓΓΕΤ, κ. Θωμάς Μαλούτας, αποτίμησαν θετικά την εκδήλωση και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της καθώς και τη δέσμευσή τους για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Η κα. Αφροδίτη Πατρώνη από τη ΓΓΕΤ δήλωσε σχετικά: «Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς οι συμμετοχές και από τις δύο χώρες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και ο στόχος της δικτύωσης Γαλλικών και Ελληνικών φορέων διαστημικής τεχνολογίας φαίνεται ότι σύντομα θα παρουσιάσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρέπει να εξάρω την πολύ καλή προετοιμασία της εκδήλωσης, που δείχνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ κρατικών υπηρεσιών όπως το CNES και η ΓΓΕΤ, αλλά και η καταλυτική συμβολή του si-Cluster και του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, που αποδεικνύουν συνεχώς την αποτελεσματικότητά τους. Η ΓΓΕΤ - ως οφείλει - θα παρακολουθεί από κοντά και με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα τέτοιων πρωτοβουλιών και θα φροντίζει για την περεταίρω ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας με τη Γαλλική πλευρά στον τομέα του Διαστήματος προς όφελος των Ελληνικών φορέων και της ανάπτυξης του κλάδου».

Ο κος. Jorge Sanchez από το Corallia και μέλος του ΔΣ του si-Cluster δήλωσε: «Ο τομέας του Διαστήματος έχει επιδείξει την μεγαλύτερη ανάπτυξη από κάθε άλλο τομέα στην Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια. Αυτό επιτεύχθηκε με την συστηματική ανάπτυξη του si-Cluster, την υιοθέτηση μιας στοιχειώδους εθνικής στρατηγικής, ένα εκτεταμένο και ολιστικό πρόγραμμα εξωστρέφειας και ενός συνόλου παρεμβάσεων για την επίτευξη μεγάλης εθνικής εξειδίκευσης και αριστείας σε niche markets που μπορούμε να είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο. Το πλαίσιο για τα παραπάνω αποτέλεσε βέβαια η συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ/ESA). Με αυτό το υπόβαθρο, η αποστολή στη Γαλλία ήταν η ισχυρότερη μέχρι σήμερα και απέδωσε σημαντικούς καρπούς με το σχηματισμό κοινοπραξιών για την υλοποίηση νέων διαστημικών αποστολών και έργων. Τα αποτελέσματά της θα γίνουν φανερά στους επόμενους μήνες και αναμένουμε ο κλάδος να είναι ο τροφοδότης πολλών νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης το 2016».

Ο κος. Σωκράτης Κωστίκογλου, της Space Hellas και μέλος του ΔΣ του si-Cluster, ανέφερε για την αποστολή: «Η προώθηση των σχέσεων Γαλλίας-Ελλάδας στο τομέα της Διαστημικής Βιομηχανίας αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προοπτική για εμάς και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν. Αναμένουμε η προσπάθεια αυτή να μετουσιωθεί σε συνεργατικά έργα για την ανάπτυξη και παροχή καινοτόμων υπηρεσιών σε τομείς όπως η ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος με την εκμετάλλευση δεδομένων από το πρόγραμμα του ΕΟΔ Copernicus και την αξιοποίηση σχετικών προϊόντων λογισμικού που έχουν αναπτυχθεί από την Space Hellas».

Ο κος. Στέλιος Μπολλάνος, της Planetek Hellas και μέλος του ΔΣ του si-Cluster και της ΕΒΙΔΙΤΕ, επισήμανε: «Η Γαλλία αποτελεί την χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα του διαστήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο (μεγαλύτερες κι από την Γερμανία). Η Ελλάδα, μπορεί να μην έχει σε καμία περίπτωση το μέγεθός της, διαθέτει όμως πόλους καινοτομίας, τόσο στην βιομηχανική όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, που λειτουργούν συμπληρωματικά και καθιστούν αμοιβαία επωφελή την μεταξύ τους συνεργασία».

Ο κος. Κωνσταντίνος Καραμάνης, του PRAXI Network, σχολίασε: «Με ιδιαίτερη χαρά, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ υποστήριξε τις Ελληνικές επιχειρήσεις και τους ερευνητικούς φορείς στις διμερείς τους συναντήσεις στην Τουλούζη. Ήμασταν και θα είμαστε στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για να προωθήσουμε διακρατικές συνεργασίες κάθε είδους, να πληροφορήσουμε, να δράσουμε και να συμβουλεύσουμε σε θέματα που αφορούν τις Ελληνικές προσδοκίες στην παγκόσμια αγορά και συμμετοχή στο τομέα του Διαστήματος στον Ορίζοντα 2020».

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου.

Υποστήριξη
Ο Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013. Το Έργο εντάσσεται στο Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) και στο Π.Ε.Π. Αττική 2007-2013, στο πλαίσιο της Πιλοτικής Φάσης Λειτουργίας της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «Δημιουργία Καινοτομικών Συστάδων Επιχειρήσεων – Ένα Ελληνικό Προϊόν, Μια αγορά: ο Πλανήτης».

publicitylogos-si-cluster