fbpx

ESA: Ο δεύτερος Ρομποτικός Διαγωνισμός του Διαστημικού Σταθμού ξεκινά

Education-iriss-Robotics-EN node full image 213 Ιανουαρίου 2015: Ξεκινούν σήμερα οι εγγραφές για έναν διαγωνισμό διαστημικής ρομποτικής για μαθητές. Ο στόχος είναι ο σχεδιασμός ενός ρομπότ που θα μπορεί να μετακινήσει φορτίο από το ένα άκρο μιας μακέτας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) ως το άλλο.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε κάθε μαθητή ηλικίας μεταξύ 11 και 19 από κάθε κράτος μέλος της ESA*. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η ESA τρέχει ένα διαγωνισμό διαστημικής ρομποτικής.

Η πρώτη φορά έλαβε χώρα το 2013 ως μέρος της αποστολής του αστροναύτη Luca Parmitano στον ISS. Για τον πρώτο διαγωνισμό, οι μαθητές έπρεπε να σχεδιάσουν ένα ρομπότ για να ξεφορτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο φορτίο από μια μακέτα ενός αυτοματοποιημένου οχήματος μεταφοράς (ATV) της ESA σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα.

Η αποστολή του αστροναύτη της ESA, Andreas Mogensen, θα εμπλέκεται με αυτή τη νέα έκδοση του διαγωνισμού. Θα μεταβεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για 10 ημέρες τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Το όνομα της αποστολής του είναι IRISS, ένα όνομα που προτάθηκε από τον Filippo Magni, από την Ιταλία.

Επιλέχθηκε από πάνω από 700 συμμετοχές που έλαβε η ESA από όλη την Ευρώπη, και συνδυάζει τα ονόματα Iris (Ίρις στα ελληνικά) και ISS. Ίρις ήταν μια Ελληνίδα θεά, και ως αγγελιοφόρος των θεών του Ολύμπου, αποτελούσε τον κρίκο μεταξύ της ανθρωπότητας και του κόσμου, και μεταξύ του ουρανού και της Γης.

Mocup node full image 2
Μακέτα

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Οι επιστολές πρόθεσης συμμετοχής πρέπει να κατατεθούν από τις ομάδες των μαθητών έως τις 6 Φεβρουαρίου. Θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλουν ένα βίντεο, το οποίο θα αποτελέσει μέρος της της ανάλυσης του αρχικού σχεδιασμού του ρομπότ τους. Θα δείχνει τα μέλη της ομάδας, τη στρατηγική που υιοθετούν για το ρομπότ τους και κάθε πρωτότυπο υλικό που έχουν κατασκευάσει.

Αυτά τα βίντεο θα κριθούν από την επικοινωνιακή ποιότητα που παρουσιάζεται, και θα απονεμηθεί ένας πολλαπλασιαστικός παράγοντας που θα μετρήσει για την τελική βαθμολογία της ομάδας αν τα καταφέρει να φτάσει στον τελικό στο τέλος του έτους.

Έως τις 22 Μαΐου, οι ομάδες πρέπει να υποβάλουν την τεκμηρίωση της ανάλυσης του σχεδίου τους , έτσι ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί το έργο τους. Στη συνέχεια, το Σεπτέμβριο, όταν ο Andreas θα είναι στο διαστημικό σταθμό, όλες οι ομάδες που συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ζωντανές συνεντεύξεις WebEx με εμπειρογνώμονες ρομποτικής της ESA.

Τον Δεκέμβριο, ο διαγωνισμός θα φτάσει στην τελική του φάση. Οι εναπομείνασες ομάδες θα συγκεντρωθούν στο Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της ESA (ESTEC), στην Ολλανδία για τον μεγάλο τελικό.

Volare Space Robotics Challenge robots node full image 2
Τα ρομπότ του διαγωνισμού Volare Space Robotics

Για περισσότερες από δύο ημέρες, οι ομάδες θα διαγωνιστούν μεταξύ τους για να δούμε ποιας ομάδας το ρομπότ μπορεί να κινήσει περισσότερο φορτίο από το μια μεριά της μακέτας του ISS στην άλλη, αποφεύγοντας συγκρούσεις κατά τη διαδρομή.

Ο Andreas θα είναι εκεί όλη την ώρα, θα ανακατεύεται με τους μαθητές, απαντώντας στις ερωτήσεις τους για την εμπειρία του στο διάστημα. Στο τέλος του διαγωνισμού, θα παρουσιάσει τα βραβεία στους νικητές.

Στο σύνολο του ο διαγωνισμός είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για να εμπλακούν οι μαθητές από όλη την Ευρώπη με το χώρο της βιομηχανίας, και να ενθαρρυνθεί η ομαδική εργασία. Η ESA ενθαρρύνει κάθε ομάδα να συμπεριλάβει άτομα με ευρεία τεχνογνωσία και δεξιότητες.

Ένα μέτρο της επιτυχίας μπορεί να εκτιμηθεί από τις αντιδράσεις στην εναρκτήρια έκδοση του διαγωνισμού. Ο Christoph Herderich, αρχηγός της ομάδας NeXT Hacker Generation Team Leader, δήλωσε: "Ήταν μια μεγάλη εμπειρία για τους μαθητές και εύχομαι πραγματικά ότι οι άλλες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ανάλογες εμπειρίες,"

Ο Christopher Beard, της Ακαδημίας Επικοινωνίας του Μάντσεστερ, επικεφαλής της ομάδας των "Space Raiders", δήλωσε, "[Ήταν] μια καταπληκτική εμπειρία για τους μαθητές και η ανταπόκριση από το προσωπικό, τους μαθητές, τους γονείς, τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και άλλα άτομα ήταν εκπληκτική."

<Πηγή: ESA>