fbpx

Ανακοίνωση ΔΣ si-Cluster για τον ΕΛΔΟ

Αθήνα, 26 Απριλίου 2018: Τα 2017-2018 είναι έτη-σταθμός για τον τομέα του διαστήματος στην Ελλάδα. Τέθηκαν οι βάσεις για την ίδρυση και έναρξη εργασιών του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Διαστημικής Πολιτικής, την επιστροφή της Ελλάδας στα προαιρετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, τη θεμελίωση της πρώτης θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων σχετικών με το διάστημα στην Ελλάδα, και σημαδεύτηκε από την επίσκεψη στην Αθήνα του Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Jan Woerner και του Ευρωπαίου αστροναύτη Luca Parmitano.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τη σχετικά χαμηλή δημοσιότητα που λαμβάνει το διάστημα στην Ελλάδα, σημαντικότατος αριθμός επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών, ερευνητικών και εθελοντικών οργανισμών δραστηριοποιούνται ενεργά στον τομέα, με ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 200.000.000€ και περισσότερους από 3.000 απασχολούμενους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κύκλος εργασιών στις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές ξεπέρασαν τα 200 δισ. ευρώ ετησίως, με τον δεύτερο πιο υψηλό ρυθμό παγκοσμίως τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, η επιστροφή επένδυσης του διαστήματος είναι 1 ένα προς 7. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τo ΔΣ του si-Cluster, εκπροσωπώντας 65 οργανισμούς, επιχειρήσεις, startups, πανεπιστημιακά εργαστήρια και ερευνητικά ινστιτούτα με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητα στις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές και παρακολουθώντας τις πρόσφατες εξελίξεις με τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, δηλώνει την ένθερμη υποστήριξη του:

  • στην πρωτοβουλία για τη σύσταση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ώστε να σταματήσουμε ως χώρα να αντιμετωπίζουμε το Διάστημα ως μια κατακερματισμένη δραστηριότητα ατόμων, υπουργείων ή φορέων που εκπροσωπούν τη χώρα διεθνώς χωρίς να συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλά μέσω μιας δυναμικής βιομηχανικής, τεχνολογικής, ερευνητικής και επιχειρησιακής στρατηγικής,
  • στην ανάπτυξη ενός εθνικού διαστημικού προγράμματος με σκοπό την υποστήριξη εθνικών αναγκών στους τομείς ασφάλειας, γεωργίας, ναυτιλίας, κλπ, και την επίτευξη συνεργειών του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού ώστε να αναπτυχθεί τεχνογνωσία, υποδομές και δυνατότητες κατασκευής μικρών δορυφόρων στη χώρα μας, αξιοποιώντας το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει και να συγκρατήσουμε το επιστημονικό προσωπικό υψηλών προσόντων στην Ελλάδα.
  • στις διαδικασίες και δομές που αναπτύσσονται ώστε με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία να επιτρέψουν τη μέγιστη επιστροφή ωφελειών για τη χώρα από τη συμμετοχή της στους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς όπως η ESA.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη του si-Cluster, με τους διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες του και με πολυετή και διεθνή εμπειρία στο χώρο του Διαστήματος θα συμβάλουμε ώστε το διαρθρωτικό αυτό εγχείρημα να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Ευχαριστούμε τον εξαίρετο επιστήμονα κ. Κριμιζή για τη συμβολή του τόσο στο ελληνικό εγχείρημα αλλά και διότι σήκωσε την ελληνική σημαία ψηλά στο εξωτερικό και ελπίζουμε να βρεθεί τρόπος να συνεχίσει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος. Συγχαίρουμε, επίσης, τον κ. Χριστόδουλο Πρωτοπαππά για την τοποθέτησή του στη θέση του Προέδρου, τον κ. Γεώργιο Μαντζούρη για την τοποθέτησή του στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, καθώς και τον τέως Τεχνικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), κ. Κωνσταντίνο Σταυρινίδη και τον κ. Αντώνη Πασχάλη, Καθηγητή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για τον ορισμό τους στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ευχόμαστε στο νέο ΔΣ να πετύχει το σκοπό του.

 

Το Δ.Σ. του si-Cluster,

Jorge-A. Sanchez-P., Πρόεδρος ΔΣ si-Cluster/Corallia

Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος ΔΣ ΕΒΙΔΙΤΕ

Αντώνης Βαβουλιώτης, Managing Director Adamant Composites

Ευάγγελος Βερονικιάτης, CEO Terra Spatium

Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Στέλιος Μπολλάνος, CEO Planetek Hellas

Αντώνης Πασχάλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ